Meșterii Cafelei, ediția I - Școala Moldovenească de Cafea
16751
post-template-default,single,single-post,postid-16751,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Gyuri

Meșterii Cafelei, ediția I

Cu siguranță te întrebi cum a fost la prima ediție a concursului organizat de echipa Școlii. Pe scurt pot spune că a fost foarte foarte bine!

Concursul a fost găzduit de festivalul urban Street Delivery, aflat și el la cea de-a 5a ediție în Iași. Ne-au primit cu brațele deschise, chiar dacă noi am fost cei cu cea mai matinală activitate. Când prepari și bei cafea, e bine să începi de dimineață. Vrem să le mulțumim celor din echipa Cărturești Iași care au răspuns pozitiv dorinței noastre de a ne desfășura activitatea în grădina Casei Pogor în zilele de 17 și 18 Iunie, simultan cu alte peste 15 proiecte.

Ca și ei, ne-am aliniat la tematica de anul acesta a festivalului, Grădini Posibile, realizând un mic decor verde proaspăt cu ajutorul prietenului nostru Food Forest, care pentru cele 2 zile de concurs ne-a pus la dispoziție ghivece cu ștevie, ghimbir, dafin, turmeric și hortensie.

Ne-am bucurat de sprijinul sponsorilor și partenerilor fără de care acest concurs poate că nu s-ar fi conturat astfel, și mai ales, într-un timp atât de scurt. Cu toții sunt oameni ai cafelei, care au crezut în inițiativa noastră și care și-au dorit să revadă o competiție dedicată preparatorilor de cafea, bariștilor, aici în Iași.

Aceștia sunt: Teo’s Cafe, care de 6 ani de zile rescrie povestea cafenelelor 2 GO din Iași și din Cluj, Status Coffee, coffee 2 GO din Iași care comercializează unele dintre cele mai interesante sortimente de cafea de specialitate, prăjitoria de cafea Coffee Story, nouă pe piața ieșeană, dar care a pornit la drum cu elan, dar și Raportare Mediu, singurul sponsor dinafara domeniului cafelei care se ocupă cu consultanța de mediu pentru managementul deșeurilor, firmă cu birouri în București, Cluj și Iași. Tot în această categorie intră și Costel Sale, unul dintre foștii cursanți ai școlii, care încântat de această inițiativă, a decis să contribuie financiar și să sprijine concursul.

Sumele de bani primite au fost direcționate integral către premiile celor 3 câștigători: 300 Euro pentru locul I, 200 Euro pentru locul II și 100 Euro pentru locul III.

În cele 2 zile de concurs, toți concurenții au preparat cafea utilizând 2 super espressoare, dintre care unul se regăsește permanent în școală. Astoria Plus 4 Champions, ediție de Campionate, un aparat foarte ușor de utilizat, cu dotări foarte bune, care permite reglaje fine ale apei și presiunii, și care, după cum am observat în acest weekend, face față cu brio chiar și în condiții meteo nefavorabile (vremea a fost foarte frumoasă înainte de concurs, ne-a permis șă ne instalăm în aer liber, însă în cele 2 zile de competiții, mai mult a plouat).

Cele 2 bancuri de lucru pe care le-am folosit au fost dotate cu râșnițe Eureka Zenith High Speed, măcinătoare cu râşnire la cerere și reglare micrometrică a granulației, echipamente profesionale și foarte ușor de folosit. Una dintre aceste râșnițe te așteaptă la școală, unde te poți antrena utilizând-o.

Cum au decurs cele 2 zile? În prima zi, cei 12 concurenți au parcurs câte o probă de 10 minute, timp în care fiecare a preparat câte 3 băuturi espresso și 3 băuturi din cafea cu lapte. Cei 12 concurenți au fost următorii (în ordinea intrării lor în concurs): Dumitru (zis și Dudu) Tănasă, barista la cafeneaua The paper Cup din Iași, Cristian Chirițoiu, barista la Fika în Iași, Radu Ionela, barista la Teo’s Cafe locația de pe Ștefan cel Mare din Iași, Marian Molocea, barista la Altura Cafe în Iași,  Andrei Sîrbu, barista la Fika în Iași, Radu Erhan, barista la Viper Club în Iași, Alin Meleșcanu, barista la City Cup din Bacău, Vlad Ifrim, barista la Teo’s Cafe locația din Iulius Mall, Raul Talpoș, barista la Chez Moi în Timișoara, Vasea Bedregianu, barista la OMNIA în Huși (Vaslui), Cozmin Stratu, barista la Artizan în Suceava și Andrei Emilian, barista la rulota cu cafea Cari be Cafe? în Iași.

Prima probă a părut simplă, dar unora tocmai aceasta le-a dat bătăi de cap. S-au calificat după câteva ore de preparat cafele primii 8 din toți cei 12.

A doua zi a început după o ordine trasă la sorți în aceeași dimineață, fiecare concurent pornind iarăși de la punctaj zero. Proba pe care avut-o de parcurs cei 8 finaliști a fost de data aceasta lungă de 15 minute, și fiecare a trebuit să prepare iarăși 3 espresso, 3 băuturi din cafea cu lapte, dar și o extracție la metodă de brewing. Cele mai populare metode de brew alese au fost chemex și V60, dar am avut și câteva aeropress-uri și chiar și un french press.

La finalul celei de-a 2a probe, calculând punctajele obținute, am reușit să aflăm care sunt Meșterii cafelei. Pe unii i-a surprins acest rezultat, pe alții mai puțin. Cert este faptul că aceștia 3 au demonstrat că își merită premiile.

Clasamentul a fost următorul: locul 3 Vlad Ifrim (Teo’s Cafe Iași), locul 2 Andrei Emilian (Cari be Cafe? Iași) și locul 1 Vasea Bedregianu (OMNIA Huși, Vaslui).

Felicitări pe această cale tuturor! Felicitări pentru curajul de a participa, chiar dacă la un concurs local aflat la prima ediție, și felicitări pentru profesionalismul de care ați dat dovadă.

Juriul, compus din 5 membri, a avut dificila sarcină de a alege cele mai bune performanțe. Cei 3 jurați sensory care au degustat toate băuturile preparate au fost Bogdan Puiu (chef la Soft&Grace în Iași), Claudiu Damian (reprezentant Romarnia în Iași) și Radu Mitran (prăjitor de cafea, reprezentant prăjitoria de cafea Ecuator Cafe din Pitești), iar cei 2 jurați tehnic, cei care au urmărit cu atenție tehnica și prestanța fiecărui concurent au fost Alin Spînu (barista și trainer barista din Iași) și Alexandru Mitran ((prăjitor de cafea, reprezentant prăjitoria de cafea Ecuator Cafe din Pitești).

Mulțumim pe această cale tuturor celor implicați! Celor 12 concurenți, pentru că au decis să participe și să-și testeze abilitățile și cunoștințele, celor 5 membri ai juriului pentru seriozitatea cu care au jurizat și partenerilor care ne-au pus la dispoziție echipamentele pentru a parcurge în foarte bune condiții cele 2 zile de concurs, Astoria – Think espresso și Eureka.

Trebuie să mulțumim și voluntarilor, care au rămas alături de noi chiar și atunci când vremea a devenit neprielnică.

Acest eveniment a fost surprins în imagini de Gyuri Sandu, Adi Agafiței și Matei Burduja, fotografi cărora le mulțumim pentru ajutorul oferit. Echipa Adverto Media deasemeni ne-a fost alături, surprinzând imagini în mișcare, pe care abia așteptăm să le împărtășim cu voi.

Mulțumim și partenerilor media care au purtat vestea acestui concurs mai departe. Aceștia sunt: radio Viva FM Iași, radio Hit Iași, Ziarul de Iași, Iași Live și InOraș.ro.

Până la următoarea ediție, noi vom continua cursurile aici la școală. Te așteptăm la cursuri!

No Comments

Post A Comment