Termeni de specialitate - Școala Moldovenească de Cafea
17115
post-template-default,single,single-post,postid-17115,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Termeni de specialitate

Când vine vorba despre cafeaua de specialitate, intervin mulți termeni cu care nu suntem familiarizați. Iată-i pe cei cu care ne întâlnim cel mai des, explicați pe scurt. Dacă afli de unii noi, pe care nu i-am inclus în această listă, lasă un comentariu și cere-ne informații.

Scurtă legendă de specialitate

Cafea de specialitate (100% arabica) – cafea ce provine din microclimate geografice speciale, cu gust bun, caracteristic zonelor în este cultivată, produsă în mici cantități, culeasă și  procesată manual.

Procesarea cafelei pulped natural – O metodă hybrid de procesare a cafelei, dezvoltată cu scopul de a consuma cantități mai mici de apă. După ce este culeasă cafeaua, pulpa este îndepărtată mecanic, înlăturând toată coaja și un pic din fruct. Apoi cafeaua este dusă direct la uscat pe parcele. Cu mai puțină pulpă în jurul boabelor, riscul defectelor este scăzut. Cu toate acestea, rămâne suficient zahăr în pulpa rămasă pentru a face cafeaua mai dulce și mai aromată.

Procesarea uscată a cafelei – fructul de cafea este cules iar apoi este uscat complet intact, ca fruct întreg. Timpul de uscare este între 2-4 săptămâni. Cafeaua se sortează de mână pentru a se asigura că recolta rămâne curată și fără mucegai. Odată uscată, cafeaua rămâne încă în învelișul de fruct, până în etapa de odihnă.

Procesarea umedă a cafelei – După ce fructul de cafea este cules, pulpa este îndepărtată și separată de bob cu ajutorul unei mașini denumite “pulper”. Rezultatul va fi un bob acoperit cu un strat subțire și dulce de mucilagiu. Mucilagiul este îndepărtat fie prin fermentație fie prin separare mecanică. Prin fermentație, cafeaua este turnată într-un bazin curat unde stă în suc propriu în timp ce bacteriile și enzimele formate natural dizolvă stratul de mucilagiu – proces care se poate face cu sau fără apă, și durează între 6 și 72 de ore, în functie de volumul de cafea, de cantitatea de mucilagiu de pe boabe, de temperatură, umiditate și rezultatul dorit. După ce mucilaciul se poate îndepărta ușor cu mâna, cafeaua este clătită pentru a se îndepărta restul reziduurilor.
În acest stadiu, cafeaua este denumită “pergament”, care descrie restul de strat protector care învăluie bobul verde, și care este uscat în mai multe feluri. După ce “pergamentul” ajunge la umiditatea dorită, între 10%- 12% , boabele sunt lăsate să se odihnească. După perioada de odihnă, “pergamentul” este îndepărtat de pe boabe într-o moară uscată, iar rezultatul obținut este bobul de cafea verde, curat, gata pentru prăjit.

Procesarea honey a cafelei (semi-spălată) – Această metodă urmează aceiași pași ca procesarea spălată, doar că mucilagiul rămas nu este îndepărtat, ci este lăsat la uscat. Nu toate cafelele honey sar cu totul peste procesul de îndepărtare a mucilagiului. Unele sunt lăsate să fermenteze, apoi clatite, ca să fie lăsate la uscat. Altele sunt lăsate până când fermentarea este aproape completă și sunt uscate când mai au aproape 10% mucilagiu rămas pe boabe. Această metodă de procesare este populară în țările Americii Centrale.

SHB (Strictly Hard Bean) – Caracteristic pentru plantațiile de cafea de la altitudini de circa 1200 m. Boabele de cafea sunt tari, dure, dense și cu potențial.

SHG (Strictly High Grown) – Caracteristic pentru plantațiile de cafea de la altitudini de peste 1400 m; această clasificare atestă faptul că respectivul sortiment de cafea provine dintr-o zonă cu altitudine crescută

Shade grown (crescut la umbră) – Arborii de cafea cresc la umbra vegetației existente, departe de lumina directă a soarelui, dezvoltându-se mai lent. În consecință, absorb o cantitate mai mare de nutrienți și au mai mult timp pentru conturarea accentelor de gust.

Certificare Rainforest Alliance pentru cafea – Cafea care provine de pe culturi care îndeplinesc anumite standarde: protejează mediul înconjurător, fermierii, și economia zonei. Criteriile sunt gândite cu scopul de a proteja biodiversitatea, și fermierii implicați, dar și de a cultiva respectul pentru muncitori și comunitățile locale.

No Comments

Post A Comment