
29 iul. Cum să fii un bun barista
Ceea ce vedeam în anii din urmă prin alte țări, se întâmplă acum și la noi. Cafenelele au apărut! Locurile acestea mici și cochete, aromate peste măsură, unde te întâmpină fețe vesele cu specialități din cafea, sunt acum prezente pe străzile noastre, la intersecții ori la câte un parter de bloc.
Omul acela fericit, plin de energie, care știe mereu ce cafea să-ți prepare pentru a-ți face ziua mai bună este un barista.
Pentru noi, această denumire este relativ nouă. Un cuvânt pe care italienii îl folosesc de multă vreme, și care înseamnă profesionistul (femeie sau bărbat) care prepară cafea și specialități pe bază de cafea, în cafeneaua în care lucrează. Iată că întâlnim acum astfel de profesioniști și la noi acasă.
Aici la școală, asta ne-am propus să facem prin cursurile pe care le organizăm: să-i pregătim pe pasionați, să-i ajutăm să se dezvolte, să înțeleagă bobul de cafea de la stadiul său verde până când este prăjit și gata de preparare, să învețe să prepare cafea de la un simplu espresso până la rețete mai complexe, și bineînțeles, șă știe cum să trateze oamenii cu care intră în contact, acei iubitori de cafea și frumos.
Cei mai mulți s-au angajat în cafenele fiindcă aveau nevoie de un loc de muncă, de prea puține ori motivația a fost alta. Însă, lucrând cu cafeaua, cu oamenii, au ajuns să se îndrăgostească și să își dorească să evolueze, din ce în ce mai mult. Aceasta este povestea pe care o auzim adesea. Să fie și povestea ta?
Alege să faci ceea ce iubești, și nu va fi necesar să muncești o zi în viața ta (Confucius).
În rândurile de mai jos vei regăsi un îndreptar, un ghid pentru orice tânăr care dorește să exceleze în domeniul cafelei. Află care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a fi un bun profesionist, un barista priceput. Poate fi numită și rețeta succesului, bineînțeles 🙂
Ghid practic pentru a deveni un bun barista
- Pentru a avea succes, asigură-te că alegi domeniul care îți place cu adevărat. Făcând ceva care te încântă, vei observa că lucrezi cu plăcere.
- Caută să alegi cea mai potrivită cafenea, cea care să îți ofere posibilitatea să înveți și să te dezvolți.
- Cercetează, întreabă-ți colegii, colaborează cu ei, experimentează cu cafeaua. Chiar și dacă ai deja experiență, întotdeauna ai ceva nou de învățat.
- Ascultă cu atenție ce îți transmit clienții. Ei îți vor da mereu detalii despre ceea ce caută, preferințele pe care le au și ce-și doresc de la tine. Stai cu urechile ciulite!
- Lucrează întotdeauna curat și responsabil. Îți vei ușura considerabil munca, vei livra produse de calitate, îți vei ajuta colegii și vei fi un bun model de urmat.
- Acceptă că sunt oameni cu gusturi diferite față de ale tale. Cel mai probabil, vei întâlni clienți care preferă aciditatea în cafea, ori care caută sortimente mult mai tare prăjite, oameni care consumă doar cafea cu lapte, sau care în continuare adaugă zahăr. Fă-ți datoria și explică ce se întâmplă cu cafeaua consumată într-un fel sau altul, și dă-i ocazia fiecăruia să aleagă.
- Dă-ți silința să fii cât mai bun, și lasă aroganța la o parte. Analizează-i mereu pe colegii de breaslă, dar nu cu scopul de a fi mai bun decât ei, ci cu scopul de a fi tu mai bun azi decât erai ieri.
- Distrează-te! Ți-ai ales un domeniu plin de energie, de oameni buni. Profită din plin!
Mult succes în aplicarea acestor 8 pași esențiali. Câți dintre ei ai bifat deja? Te așteptăm la școală să savurăm împreună o cafea, și să discutăm despre cum poți ajunge să faci carieră în acest domeniu.
No Comments