De ce să faci un curs de Barista? - Școala Moldovenească de Cafea
17157
post-template-default,single,single-post,postid-17157,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

De ce să faci un curs de Barista?

Am ținut o evidență a tuturor celor care au trecut pragul școlii, de la începerea activității până în prezent (din Februarie până în Octombrie 2017), și am descoperit ca sunt 37 de persoane, atât din Iași cât și din alte localități ale țării.

Acești 37 de tineri au înțeles că este cazul să treacă la următorul nivel, și să ofere clienților lor băuturi extraordinare. Mulți dintre ei au recunoscut că până la momentul cursului preparau o cafea pe care acum n-ar mai consuma-o, dacă ar fi să o primească într-o cafenea. Alții au precizat că au fost instruiți de colegi și alti traineri, primind informații eronate sau incomplete.

Acești tineri, în calitate de angajați și angajatori, au înțeles că aparatura profesională trebuie manevrată de un profesionist pentru ca băuturile rezultate să fie foarte bune.

Iată principalele motive pentru care ar trebui să urmezi și tu un curs de barista (fie el basic, de latte art sau de metode de brewing):

  1. Este absolut esențial să știi cum să manevrezi espressor-ul de care dispui în cafenea. Este posibil ca acel coleg care a fost desemnat să te învețe, să nu cunoască toate secretele aparaturii, sau să omită, intenționat ori nu, unele informații și unii pași.
  2. Trebuie să fii apt(ă)  să reglezi râșnița în orice moment. Nu-ți poți permite să-l aștepți pe singurul coleg care face acest lucru, sau pe cel care îți comercializează cafeaua din locație, mai ales atunci când ai clienți care așteaptă. Vei afla că sunt mulți factori care pot influența modul în care se macină cafeaua, iar tu trebuie să oferi constant băuturi bune clienților tăi.
  3. Sunt anumite obiceiuri pe care un barista trebuie să le dezvolte, principalul fiind acela de a lucra curat. Aceste obiceiuri nu consumă timp, și mai important, nu sunt inutile, așa cum poate ai auzit de la unii colegi de breaslă, însă lipsa lor te poate costa clienți.
  4. În calitate de barista trebuie să cunoști tot ceea ce se poate despre produsele pe care le prepari în locația ta. Nu poti combina ingrediente pe care nu le cunoști, cu pretenția ca la final, rezultatul să fie bun și apreciat.

Și lista ar putea continua.

Se poate să fii un barista cu ceva experiență și să citești acest articol ridicând din sprânceană. Atunci, e cazul să facem o paralelă între (în curând) meseria de barista și altele, deja existente:

  • un constructor foarte bun va ridica o casă durabilă, care nu va necesita reparații în timp, poate doar reîmprospătări periodice; un constructor nu la fel de bun/neinformat va ridica o casă fără temelie și în scurt timp aceasta se va surpa, sau va face economii drastice, folosind materiale de slabă calitate care vor ceda la prima vijelie.
  • un medic chirurg foarte bun va parcurge cu succes o intervenție chirurgicală, pacientul punându-se pe picioare rapid; un medic nu la fel de bun va oferi chiar un diagnostic greșit, punând în pericol întreg parcursul pacientului.
  • un șofer foarte bun va conduce fără probleme mii de kilometri, chiar reușind să evite accidente pe drumul său; un șofer mai puțin bun va fi neglijent în trafic, provocând incidente.

Aceste comparații, oricât de nebunești ar părea, doar subliniază faptul că indiferent care îți este meseria, trebuie să fii pregătit, responsabil, și întotdeauna, în cunoștință de cauză.

Pentru un barista, lucrurile stau la fel: un bun profesionist va lucra în siguranță, cu atenție, curat și va fi constant în prepararea băuturilor sale. Cu alte cuvinte, va reuși să ofere clienților săi cafele foarte bune, mereu, le va prepara corect, fără a face risipă și fără să deterioreze aparatura de care dispune.

Învățarea continuă este ceea ce noi recomandăm. În fond, noi cei de la Școala moldovenească de Cafea, facem același lucru: ne informăm mereu despre noile tehnologii, despre cafeaua cu care lucrăm, facem teste și tot soiul de experimente, pentru ca atunci când decizi să ne întâlnim la curs, să te putem pune la curent cu toate cele care îți sunt necesare la job.

Luna aceasta începem training-urile pe data de 10. Încă te mai poți înscrie. Detalii poți obține accesând pagina noastră de Facebook, consultând pagina dedicată cursurilor aici pe site, sau telefonic apelând numărul 0753 353 956.

Te așteptăm!

No Comments

Post A Comment