
11 iul. Cum decurge un curs de barista?
La Școala moldovenească de Cafea aici în Iași organizăm periodic sesiuni de cursuri, cu durată între 2 și 8 zile, funcție de numărul de cursanți înscriși. În fiecare lună facem cunoștință cu noi profesioniști, cu oameni care au înțeles că este cazul să facă un pas înainte pentru a-și surprinde clienții cu cafea de calitate preparată corespunzător.
Ne bucurăm de faptul că ne-au trecut pragul până acum oameni din toate colțurile tării: pe lângă cei din Iași, am lucrat alături de bariști din Timișoara, Pucioasa, Suceava și Botoșani, iar înaninte să punem bazele școlii, am intrat în contact și cu tineri din Vaslui, Huși, Bârlad, Piatra Neamț și Galați.
E îmbucurător atunci când vezi cu cât entuziasm vin toți acești bariști la cursuri, și mai ales, cu cât profesionalism tratează situația.
Și poate te întrebi ce se întâmplă mai precis la un curs de barista, și cum decurge el? Iată câteva răspunsuri la cele mai comune întrebări legate de training-uri.
Cât durează un curs?
Mai întâi de toate trebuie să știi că un curs are o durată de 2 zile, timp în care ne concentrăm asupra modulului pe care îl parcurgem împreună (care poate fi Brewing – metode alternative de preparare, Barista – începător ori Latte Art). În fiecare zi lucrăm 6-7 ore, intensiv. Din aceste 2 zile, cam 30% ocupă partea de teorie, iar restul, de 70% este practică.
Cum îmi aleg modulul?
Evident, funcție de necesitățile pe care le ai. Dacă ești începător, și dorești să faci pasul spre lumea cafelei, este cazul să urmezi cursul de Barista, care te va introduce în universul cafelei, oferindu-ți exact informațiile de care ai nevoie la început. Vei învăța să prepari espresso, să obții o cremă de lapte foarte bună, și în tot timpul acesta, vei învăța cum să utilizezi corect echipamentele pe care le ai la dispoziție ca și barista.
Dacă dorești să aprofundezi, întrucât deja lucrezi într-o cafenea, dar vrei să oferi o experiență completă clienților tăi, este cazul să optezi pentru modulul de Latte Art, care te va ajuta să obții băuturi delicioase dar și aspectuoase, ornate cu modele complexe din cremă de lapte. Evident, acest modul nu se referă doar la noțiuni de latte art, ci și la codul de conduită al unui barista, perfecționarea extracției de espresso și a preparării de cremă de lapte, rețete de specialități și lumea cafelei.
Dacă în cafeneaua în care lucrezi (ori pe care o deții) se prepară cafea și la metode alternative, vei opta fără îndolială pentru modulul de Brewing. În cele 2 zile de curs vei învăța cum să folosești 5 dispozitive noi, toate dedicate preparării alternative a cafelei, vei învăța cum să-ți stabilești proporțiile de apă și cafea, și foarte important, cum să reglezi măcinătura cafelei pentru fiecare dispozitiv în parte.
La ce mă ajută acest curs?
Este simplu: înveți să pregătești cafea așa cum trebuie. Vei învăța cum să prepari cafea în modalitatea dorită (espressor sau alternativ), să recunoști cafeaua bună și bine preparată, vei putea testa capacitățile tale, a colegilor sau a angajaților tăi, și la rândul tău, îi vei putea ajuta pe ceilalți să-și îmbunătățească abilitățile. În cele 2 zile de training vei asimila esențialul despre cafea și prepararea sa. Va fi de datoria ta să continui să prepari, să experimentezi și să studiezi după finalizarea cursului.
Ne dorim să testăm cât mai multe mituri ale cafelei, să răspundem la cât mai multe întrebări și la cât mai multe curiozități. De aceea suntem aici, să te ajutăm să devii din ce în ce mai bun.
Trebuie să lucrez într-o cafenea ca să pot face cursul?
Dacă lucrezi este musai 🙂 Dar poți face cursul și dacă nu ești barista.
Până acum cei mai mulți cursanți au fost angajați din diferite cafenele, dar am avut mulți participanți la cursuri care dețineau una ori erau pe punctul de a-și deschide o astfel de afacere. Este important să-ți dorești să cunoști produsul cu care lucrezi (ori cu care vei lucra) pentru a putea oferi servicii de calitate și să te specializezi.
La fel de bine, ne-am întâlnit la training-uri și cu persoane care nu lucrau în domeniul cafelei, pasionați, care și-au dorit să aprofundeze. Noi o mai numim și dezvoltare personală 🙂
Am avut la cursuri și oameni de vânzări, fie de cafea fie de aparatură profesională, care pentru a-și îmbunătăți performanțele, au ales să facă acest curs. Iar dacă vorbim de acest domeniu, cursul se potrivește oricărui om de vânzări, căci pune la dispoziție informații care cu certitudine te vor ajuta să-ți surprinzi plăcut interlocutorul.
Ce voi face la curs?
Cafea. Multă. Vom experimenta împreună, vom testa măcinaturi, doze de cafea, proporții, temperaturi, dispozitive. Vor fi 2 zile pline de distracție, energie, informații noi și cafea foarte bună, toate într-un spațiu primitor.
Cine îmi va fi profesor?
Trainer-ul permanent al școlii este Emy (Emanuel Vârgă), om al cafelei de mai bine de 7 ani. A lucrat în Horeca, apoi ca și barman (mai bine de 10 ani), iar acum s-a dedicat cafelei. Cu o experiență de prăjitor de cafea de peste 1 an de zile, Emy este cel care te va învăța tainele cafelei bune, cum s-o prepari și cum s-o recunoști.
Ne bucurăm că am avut ocazia să lucrăm pe parcursul timpului și cu alți traineri. Vom repeta experiența, iar în viitor te vei putea întâlni și cu alți profesioniști. Fii cu ochii pe noi!
Cu toate că noi organizăm sesiuni de cursuri, trebuie să știi că poți veni oricând la școală pentru un training. Acesta este avantajul faptului că suntem aici, aproape de tine, și că avem un trainer permanent. Asta înseamnă că ne poți contacta oricând pentru un curs, chiar dacă o sesiune tocmai s-a încheiat, sau stă să înceapă peste o anumită perioadă de timp. Suntem flexibili, mai ales atunci când depinzi de un program.
Contactează-ne, sau vino direct la școală, la o cafea. Suntem aici!
No Comments