Cafeaua din Nicaragua - Școala Moldovenească de Cafea
17018
post-template-default,single,single-post,postid-17018,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Cafeaua din Nicaragua

America Centrală este de departe cea mai aromată zonă a lumii. Din toate țările central americane pleacă spre cele 4 zări cafele dintre cele mai diverse. Pentru un iubitor de cafea, o excursie în această zonă binecuvântată ar fi poate cea mai fericită surpriză.

Astăzi ne oprim în frumoasa și exotica Nicaragua.  Supraviețuind unui război civil și unui uragan devastator, Nicaragua continuă să producă printre cele mai prețioase cafele pe care le aduce în ceștile pasionaților.

Cele peste 45000 de familii care dețin mici ferme își câștigă existența din cultivarea și procesarea boabelor de cafea. Contribuția adusă de aceste mici afaceri este semnificativă, într-o țară în care rata șomajului depășește 50% din populație. Din numărul total de ferme, un procent de aprox. 95% sunt de mici dimensiuni (adică membrii familiilor lucrează direct, angajând ocazional zilieri, mai ales în perioadele de recoltă).

În această țară există 3 regiuni recunoscute pentru cafelele extraordinare pe care le produc: Jinoteca (sau Jinotega), Matagalpa și Segovia. Arborii de cafea se dezvoltă aici în sol vulcanic, în climat umed tropical și în vegetație luxuriantă. Boabele de cafea sunt aromate, complexe, cu arome de nuci și vanilie, și aciditate moderată – așa cum multora dintre cafengii le place să fie. Majoritatea cafelelor din Nicaragua sunt shade grown (dezvoltate la umbra vegetației înconjurătoare), adică un procent de circa 95% și SHG (strictly high grown – crescute la altitudini de peste 1400 m).

Sortimentul pe care îl recomandăm provine din regiunea Jinoteca. Cafelele de aici prezintă o aciditate mai pronunțată, mai intensă, însă în continuare foarte plăcută (prin aciditate înțelegând o efervescență care complimentează gustul). Această cafea dezvoltată lent la umbră este mai bogată și complexă în arome, având mai mult timp la dispoziție să absoarbă nutrienți din sol.

Procesată umed, dezvăluie note dulci, fructate.

Degustând-o, vom regăsi arome de ciocolată, urmate de senzații de fructe proaspete (caise și chiar papaya). Are un gust dulce și catifelat, iar atunci când este prăjită medium-dark, toate aceste gusturi sunt evidențiate.

Poate fi preparată cu succes la espressor pentru a ne bucura de aromele memorabile, dar și folosind alte metode (precum syphonul, french press, cafetiera moka sau aeropress).

Această cafea proaspăt prăjită se regăsește la noi în magazin sub denumirea Nicaragua Jinoteca, și poate fi comandată online sau ridicată din sediul școlii. Boabe sau măcinată direct pentru metoda de preparare pe care o ai acasă, cafeaua va fi livrată în cel mai scurt timp în ambalaj special care îți va permite să o păstrezi în foarte bune condiții.

No Comments

Post A Comment