Cafeaua din Kenya - Școala Moldovenească de Cafea
16979
post-template-default,single,single-post,postid-16979,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Cafeaua din Kenya

Da, și noi ne numărăm printre iubitorii cafelelor africane. Sunt speciale. Iar dacă luăm în calcul și faptul că Etiopia este considerată “patria mamă a cafelei”, atunci suntem cu toții cuceriți.

Am testat o serie de cafele provenind din Africa, și am decis să facem o listă cu cele care ne-au cucerit, pe care atât noi, cât și cursanții noștri, prietenii și vizitatorii școlii le-am savurat, degustat și analizat la atelierele și cursurile orgaizate aici.

Astăzi vorbim despre cea mai fructată dintre toate, cafeaua din Kenya. Această țară se învecinează la nord cu Etiopia – ar putea fi și acesta un motiv pentru care cafelele ce vin de aici sunt atât de aromate și atât de complexe.

Sortimentul pe care îl recomandăm provine din regiunea Kirinyaga (aflată la aprox. 120 km nord de Nairobi), mai precis din ferma Mugaya. Aici, arborii de cafea se dezvoltă la circa 1800 m altitudine. În timpul recoltei, cireșele de cafea sunt culese manual de către fermieri, căci ei știu că este necesar ca toate să fie coapte, tocmai pentru ca potențialul boabelor să fie maxim. Recolta este apoi transportată către fermă, unde este pregătită pentru procesare. Mai întâi se separă învelișurile moi care protejează boabele cu ajutorul unui pulper (sau concasor), după care cafeaua este lăsată la fermentat, iar mai apoi, spălată de 2 ori. După spălare, cafeaua se usucă până la 21 de zile, funcție de temperatură și condițiile atmosferice. Pe timp de noapte și în toiul zilei, mesele pe care stă la uscat sunt acoperite, iar în restul timpului, cafeaua este lăsată să respire, amestecată mereu și sortată constant.

Scopul pe termen lung al acestei ferme, precum și a altora similare, este acela de a crește producția de cafea de calitate prin pregătirea corespunzătoare a fermierilor, prin organizarea de seminarii de Bună practică a agriculturii, și prin oferirea de informații noi și materiale despre agricultura sustenabilă. Totodată, producătorii sunt plătiți din ce în ce mai bine pentru cafeaua pe care o culeg și pe care o procesează, încurajând astfel agricultura locală.

După acest proces îndelungat, noi ajungem să ne bucurăm de o cafea cu adevărat specială. Procesarea umedă aduce la suprafața boabelor de cafea aromele fructate și de citrice, subliniind totodată aciditatea (pe care o traducem printr-o efervescență în cafea, o prospețime plăcută). În cazul acestui sortiment provenind din Kenya, descoperim arome de fructe uscate, struguri și prune chiar, o dulceață pronunțată și o cremozitate aparte, iar la final, un post gust lung și fructos.

Recomandări de preparare: în cafenea sau acasă o vom putea aprecia cu adevărat preparând-o la metode de brew (metode alternative de preparare). Din degustările făcute, preparată la V60 sau chemex, scoate la iveală arome de pepene galben și tomate.

Totodată, va putea fi preparată și la espressor. Funcție de profilul de prăjire ales, vom resimți și aciditatea, mai intensă ori mai puțin intensă. Pentru a descoperi care este gustul care te încântă cel mai mult, este absolut necesar să o savurezi și să o descoperi.

La noi în magazin se regăsește sub denumirea Kenya Kirinyaga, și poate fi comandată în cantități mici, boabe sau direct măcinată. O poți comanda online sau ne poți vizita la școală, să o preparăm împreună și să o degustăm.

No Comments

Post A Comment