
19 iul. Cafeaua din Etiopia
Continuăm drumul cafelei prin Africa și ajungem în Etiopia, acolo unde cafeaua este la ea acasă. Aici arborii cresc natural, sub formă de păduri de cafea (ori altfel spus, așa cum noi avem păduri de foioase și de conifere, și livezi de meri și vișini, etiopienii au păduri de arbori de cafea).
Cu toate că Etiopia este cunoscută drept locul în care cafeaua a fost descoperită, această țară ocupă acum locul 5 în lume în topul țărilor exportatoare de cafea (conform unui clasament publicat pe worldatlas.com, aici) – vom găsi și clasamente care plasează Etiopia pe locul 7, bazându-se pe date mai vechi, dar nu vom pune accent pe acest detaliu acum.
Etiopia este o țară cu o bogată cultură a cafelei, iar modul în care se produce aceasta nu s-a schimbat foarte mult din secolul 10 până în prezent. Aici localnicii merg la cules, cireșele de cafea fiind alese și culese manual. Micile sau marile cantități pe care le adună (funcție de necesitate și posibilitatea de a le transporta), sunt aduse la mori, pentru procesare, oamenii primind la schimb sume de bani.
În aceste mori, cireșele de cafea sunt procesate atât uscat cât și umed. Sunt câteva diferențe, evident, între cele 2 tipuri, principalele fiind astringența cafelei procesate uscat față de cea procesată umed, și aromele fructate și citrice specifice cafelelor procesate umed față de cele procesate uscat.
Pe scurt, iată câteva detalii despre aceste moduri de pregătire a boabelor de cafea. Față de metoda uscată, care constă în lăsarea cireșei de cafea în înveliș, la soare, vreme de 2-4 săptămâni, procesarea umedă presupune spălarea cireșelor de cafea în cantități foarte mari de apă, după ce li s-au îndepărtat câteva dintre straturile de înveliș (cascara).
Etiopia ne oferă unele dintre cele mai complexe cafele, cu arome senzaționale, de care nu ne mai săturăm. Unul dintre motive poate fi și faptul că, aici cresc natural mai multe tipuri de arbori, împreună, ale căror boabe, atunci când sunt adunate la un loc, oferă niște combinații fără de cusur. E greu să nu-ți placă o cafea provenind din iubita țară africană. Vizual, o vei recunoaște întotdeauna, căci vei regăsi într-un pumn de cafea, boabe de diferite forme și dimensiuni, cu toate fantastic de aromate.
Dintre cafelele provenind din Etiopia, am avut ocazia să testăm câteva aici în școală, pe care acum le recomandăm tuturor. Am sorbit din ele la degustări, am făcut cursuri preparându-le, iar acum, știm că și tu trebuie să te bucuri de aceste arome inconfundabile.
Începem cu sortimentul care a câștigat cele mai multe inimi, anume cafeaua provenind din regiunea Yirgacheffe. Aici, arborii de cafea cresc la o altitudine de 2000m. Cireșele se dezvoltă lent, la umbra vegetației înconjurătoare, ceea ce face ca boabele de cafea să fie mai aromate, să absoarbă mai mulți nutrienți din sol, având la dispoziție mai mult timp să-și contureze gusturile și aromele. Cu note pronunțate de citrice, și note joase, cu buchet floral, această cafea procesată umed are corpul rotund, este cremoasă și dulce natural.
Pentru a resimți pe deplin aromele plăcute din această cafea, poate fi preparată cu succes la aeropress, french press sau syphon.
La noi în magazin se regăsește sub denumirea Etiopia Yirgacheffe, și poate fi comandată online sau ridicată direct de la sediul școlii.
Continuăm cu cafeaua provenind din regiunea Sidamo, liderul producției de cafea din Etiopia. De aici pleacă în lume boabe cu aromă de nuci coapte și fructe exotice, cu gust lung și delicat. Aciditatea medie complimentează gusturile fine pe care le regăsim în această cafea, prăjită mediu spre închis.
Fiind și acesta un sortiment de cafea procesat prin spălare (umed), are o dulceață aparte și arome fructate pe care le vom resimți cu ușurință, și pe care le vom aprecia, mai ales dacă vom alege să o preparăm la aeropress, french press sau syphon.
La noi în magazin se regăsește sub denumirea Etiopia Sidamo, și poate fi comandată deasemeni, online sau ridicată din sediul școlii.
Cea de-a treia cafea din Etiopia provine din regiunea Harar. Iubitorii de cafea aleg de multe ori acest sortiment printre preferatele lor. Boabele provenind din Harar, de la est de Addis Ababa (capitala Etiopiei și cel mai mare oraș), sunt procesate uscat, rezultând arome complexe, cu final ușor fermentat (și foarte plăcut). Parfumul de caise și fructe de pădure, și chiar aromele de iasomie și piper, fac din această cafea fructată să fie irezistibilă.
Va fi cu adevărat apreciată pregătită la espresso ori cafetieră moka, motiv pentru care recomandăm aceste metode de preparare.
La noi în magazin se regăsește sub denumirea Etiopia Harar, și poate fi comandată online sau ridicată din sediul școlii.
Toate aceste 3 tipuri de cafea sunt absolut delicioase, și trebuie să fie degustate pe rând, pentru a descoperi care este preferata ta. Oricare sortiment poate fi comandat online, în cantități mici (pornind de la pungi de 250g), boabe sau măcinată special pentru metoda de preparare de care dispui. Cafeaua este proaspăt prăjită (niciodată termenul de prăjire nu depășește o săptămână), și se expediază imediat după comandă oriunde în țară. Dacă ești din Iași, te bucuri de livrare gratuită din partea noastră.
No Comments